Gubbnästet kan nu berätta om sin första investering – Vikariehjälpen! Vikariehjälpen handlar om att förse skolvikarier med läroplansenligt material för de lektioner de ska vikariera på. Bakom idén står Maria Lekardal, som tillsammans med Gubbnästet är mitt uppe i utveckling av produkten och uppbyggnaden av företaget.

Lärarvikarien Maria Lekardal – uppvuxen i Stora Mellösa och efter utflykter till Skåne och Stockholm hemflyttad till Örebro-trakten, närmare bestämt Sköllersta – såg ett problem, kom på en lösning och som en sann entreprenör gick hon också till handling. Dessutom har hon inte som många andra ett helt yrkesliv inom skolan, utan relativt ny i den världen. Något Maria tror var en fördel för att komma på idén.

– Min yrkesmässiga bakgrund är främst inom service, men har alltid haft musiken som inslag i livet. Skriver lite musik, sjunger och spelar piano.Det medförde att jag för snart två år sedan började som lärarvikarie, då bland annat inom musik. I samband med detta föddes min idé! Jag tror det var en fördel att jag såg problemet med andra ögon.

Ja, hur kom du egentligen på idén till Vikariehjälpen?

– Idén till Vikariehjälpen fick jag när jag som vikarie hade svårt att hitta material att använda på lektionerna. Och ju mer jag jobbade märkte jag att det inte bara var jag som hade problem att hitta material. Dessutom var det ett stort stressmoment för arbetsplatsen med planeringar på kort varsel när någon blir sjuk, berättar Maria Lekardal och fortsätter:

– Vikariehjälpen är ett planeringsverktyg för lärarna. Planeringen kan göras av den lärare som är sjuk eller av någon på skolan. Den skickas sedan till vikarien via ett sms, vilket innebär att vikarien får sin planering för dagen i sin telefon. Den stora fördelen med vårt verktyg är att planeringen går fort, eftersom det finns färdiga pedagogiska övningar, som är kategoriserade efter kursplanen.

Hur känns det att äntligen få satsa på din idé?

– Jag är så taggad att få ut den här idén till skolorna! Jag brinner för att underlätta för lärarna och att barnen ska få bra undervisning. Vi skapar förutsättningar för det, även när ordinarielärare är sjuk. Man kan inte bara öka kraven för en arbetsplats, man måste också ge möjlighet att genomföra det, som jag ser det är Vikariehjälpen ett sådant verktyg.

Varför valde du Gubbnästet som investerare?

– Jag hade sökt efter investerare tidigare, men inte hittat någon som kändes rätt. Jag behövde investerare som förstod problemet och som tänder på idén. När jag träffade er i Gubbnästet kände jag direkt att ni förstod vad det var jag ville göra och grundtanken med idén. Stödet från er, både ekonomiskt och kunskapsmässigt, är ovärderligt. Jag är så tacksam för att ni tror på mig och på Vikariehjälpen. Tillsammans ska vi ge svenska skolelever bättre undervisning och lärarna ska få en bättre arbetsmiljö. Det känns bra, säger Maria och avslutar också med att lyfta företaget Appivo:

– Jag har också haft stor hjälp av Appivo genom hela processen, som varit med och ta idén från tankar till verklighet.

Tack!

Läs mer på www.vikariehjalpen.se